Reviews CAT

 “Yoga-therapie bij Bouke: wat een ontdekking na mijn zoektocht op gebied van fitness en yoga voor mijn rugklachten waar niets aan te doen was volgens de neuroloog!

Na de intake en 2 privé-lessen besloot ik een cyclus van 10 therapie lessen yoga te ondergaan bij Bouke.
Zij leidt helder en begeleidt individueel verfijnde boven- en onderrug oefeningen. Hoe subtiel de lessen ook zijn, het is en blijft hard werken op o.a. een ‘stripje’ of ‘rolletje’, maar met succes. De rug wordt in stapjes flexibeler en minder pijnlijk, wat een winst.
Ik zal na de vakantie zeker weer inschrijven voor de volgende cyclus van 10 lessen. ”
Els, 69 jaar (Den Bosch)

 “Mijn Yoga-ervaring
Mijn naam is Mayke, 35 jaar en ik ben geboren met een S-vormige ruggenwervel, ook wel Scoliose genoemd. Daarnaast kreeg ik op mijn 22ste een ernstig ongeluk waarbij ik mijn hersenstam zwaar kneusde, een hersenbloeding kreeg en in coma raakte.
Na een intensieve revalidatie van ongeveer 2 jaar was ik weer bijna 100%, maar ik bleef toch met wat restverschijnselen zitten. Mijn coördinatie en kracht aan de linkerzijde zijn niet helemaal op hetzelfde niveau als de rechterkant van mijn lichaam. Ook bouw ik in drukke periodes spanning in mijn lijf op en kan behoorlijk ‘uit het lood’ staan. Ik heb van alles geprobeerd, jarenlang fysiotherapie, mensendieck, zwemmen, etc. maar niets zorgde ervoor dat ik echt van mijn klachten af kwam.
Op advies van Osteopaat Pieter Achten ben ik proeflessen bij Bouke gaan volgen. Mijn lichaam reageerde in het begin heftig op de oefeningen omdat ik zo gewend was om in mijn voorkeurshouding te bewegen. Langzaam aan kregen de lessen effect en merkte ik en mijn omgeving dat mijn houding verbeterde en mijn hoofdpijnklachten overgingen. Ik beweeg soepeler en kan beter ontspannen. Ik volg de Therapielessen van Bouke op maandagavond en dit is voor mij perfect. We oefenen zowel in de boven- als onderrug in een rustig tempo. Ik heb de hele week profijt van deze les en zelf thuis oefenen zorgt in drukke periodes ervoor dat ik niet terug val in het oude patroon. ”
Mayke, 35 jaar (Den Bosch)

 “Het begon met problemen in mijn armen, ik kon ze niet meer optillen en ik had pijnklachten. Dit bleek uiteindelijk afkomstig te zijn van mijn rug. Na behandeling bij andere hulpverleners was er wel verbetering, maar het was niet helemaal over. Ik kon mijn armen niet meer boven mijn hoofd strekken en als ik op mijn rug lag en mijn handen op mijn buik legde dan zat er een vreemd ‘knikje’ in mijn rechter pols. Bouke gaf aan dat er meer mogelijk was voor mij. Toen ben ik bij haar begonnen met individuele therapielessen. Ik heb bewust gekozen voor de individuele therapielessen. Er werd specifiek gekeken hoe ik bewoog, er was alle ruimte om uitleg over de oefeningen te krijgen. Deze ook uit te proberen en hier feedback van Bouke op te krijgen. Voor mij persoonlijk werkte het goed om met een aantal vervolgafspraken te werken, dat hielp mij om goed de oefeningen vol te houden. Bouke bekeek per keer wat de oefeningen thuis voor resultaat gehad hadden. Er werd ter plekke geoefend en er werden nieuwe oefeningen aangereikt. Binnen korte tijd merkte ik al verbetering, en na iedere les verbeterde dit verder. Inmiddels zijn mijn individuele lessen afgesloten, ik kan mijn hand weer gewoon neerleggen en mijn armen kunnen weer omhoog. Voor de therapielessen zat ik al in een gewone yogagroep, deze lessen volg ik nog steeds en wil ik niet missen, ik wil graag soepel blijven.
De therapielessen waren zo’n waardevolle aanvulling omdat er aandacht was voor mijn specifieke klachten en hoe ik daar verbetering in zou kunnen brengen. Die ruimte is er logischer wijs niet in de gewone lessen. En het allermooiste, ik kan me weer goed bewegen.”
Annette, 47 jaar.

 “Begin dit jaar heb ik bij Bouke naast de reguliere yogales enkele individuele therapielessen gevolgd. Dit omdat ik al jarenlang last heb van een vastzittende rug, nek en schouders en daardoor ook vaak hoofdpijn heb. Hiervoor kwam ik dan ook geregeld bij een fysiotherapeut, manuele therapeut of osteopaat, maar dit hielp altijd maar voor korte tijd.
Bij de therapieles stemt Bouke de oefeningen af op je klacht en kijkt hoe het voor jou het fijnste werkt om de oefeningen uit te voeren. Thuis moet je ook aan de slag met de oefeningen, dat vraagt in het begin wel wat discipline. Maar als je al redelijk snel verbetering merkt, raak je vanzelf gemotiveerd om te oefenen. In de therapieles bespreekt Bouke ook hoe het oefenen is gegaan en of je eventueel andere klachten hebt gekregen. Dit heeft mij erg geholpen omdat ik onbewust tijdens het oefenen op andere plaatsen spieren aan ging spannen waardoor er daar weer klachten ontstonden. Bouke had hier altijd weer handige tips voor.
Het afgelopen half jaar ben ik niet meer bij een fysiotherapeut of iets dergelijks geweest. Met de oefeningen kan ik mijn klachten nu redelijk zelf onder controle houden en mijn houding is aanmerkelijk verbeterd. Ik ben er nog niet maar heb er vertrouwen in dat als ik zelf blijf oefenen mijn klachten nog verder kunnen afnemen. Bouke bedankt!”
Anja.

Home